Matematikçiler

LEONHARD EULER

Leonhard Euler (d. 15 Nisan 1707, Basel, İsviçre-ö. 18 Eylül 1783, St. Petersburg, Rusya), İsviçreli matematikçi ve fizikçi.

18. yüzyıl'ın en önemli ve tüm zamanların önde gelen matematikçilerinden biri kabul edilmektedir. En üretken matematikçilerden biri olarak çalışmalarının bütünü 70 cildi aşmaktadır. Euler pek çok yeni kavram geliştirmiş, basit aritmetikten sayılar teorisi ve topolojiye kadar, farklı alanlarda uzun süre kabul gören birçok teorem ispatlamıştır. Bu çalışmaları esnasında, günümüzde kullanılan modern matematik terminolojisinin yaratıcısı olmuş, "fonksiyon" kavramı ve onun yazımını tanımlamıştır. Yaptığı çalışmalar için verilebilecek örneklerden bazıları "trigonometrik fonksiyonlar" için yaptığı "sin", "cos" ve "tan" tanımlamalarıdır.

(Not: Araştırmayı yapan öğrencimiz Enes Rengül'e teşekkür ederim.)

FİBONACCİ

Ortaçağ'ın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilen Fibonacci, İtalya'nın ünlü Pisa şehrinde doğmuştur. Çocukluğu babasının çalıştığı Cezayir'de geçmiştir. Matematik eğilimini Arap-Müslüman bilim adamlarından almış ve İslam aleminin kitaplarını incelemiş, çalışmıştır. Avrupa'da Roma rakamları kullanılırken ve sıfır kavramı Ortaçağ'da yokken Fibonacci Arap rakamlarını ve sıfırı öğrenmiştir.

Bir de unutmayalım, 1201 yılında "Liber Abacci"(cebir kitabı) adında bir matematik kitabı yayınlamıştır. Bu kitapta Avrupa'ya Arap rakamlarını ve bugün kullandığımız sayı sistemini tanıtmıştır. Bu kitap; gündelik hayatta ticari defter tutma, ölçü birimlerini çevirme, faiz hesaplama, para bozma ve değiştirme vb işlemlerde önemini göstermiştir. Yani bu kitapta, ilkokulda öğrendiğimiz temel matematik (toplama, çıkarma, çarpma ve bölme) kurallarını birçok örnek vererek anlatmıştır. Kitap Avrupa'da tahsilli insanlar arasında hızlı bir şekilde yayılmış ve Avrupa'nın müspet bilimde ilerlemesine önemli etkileri olmuştur.

Ayrıca, bu kitapta bir tavşan ailesinin hesaplaması gösterilir ve bu problemin çözümünde tavşan sayısının atrışını gösteren sayı dizisi Fibonacci sayıları, diziye de Fibonacci dizisi denir.

(Not: Araştırmayı yapan öğrencimiz Mesut Nadir Seyfelioğlu'na teşekkür ederim.)

Anlık
Yarın